קרטוקונוס
קרטוקונוס היא מחלה של הקרנית, בעלת שכיחות שבמסגרתה אחד מכל אלף אנשים בישראל יחלו במחלה זו. בין היתר, קרטוקונוס גורמת להחלשה מוחלטת של הקרנית, עד למצב שבו תשתנה צורתה – כך שצורת הקרנית תהפוך מצורת כיפה מעוגלת לצורה יותר חרוטה המזכירה קונוס – ומכאן בעצם שמה של המחלה.
בעוד כי הנחת היסוד היא כי מדובר על מחלה שהסיבות להתפרצותה הן בעיקר תורשתיות, כדאי להדגיש כי המדע עדיין אינו הבין באופן חד משמעי מהן הסיבות העיקריות של מחלה זו. אז מה עוד צריך לדעת על קרטוקונוס ומהן השיטות המקובלות לטפל במחלה זו? על כך ועוד החלטנו להסביר לכם במהלך כתבה זו.
מתי מתחילים טיפול?
תסמינים ראשוניים של המחלה יכולים להופיע כבר בגיל ההתבגרות או לסירוגין, בעשור השלישי לחייהם של אלו העתידים לסבול מאותה מחלה, אם כי בדרך כלל בגילאי 35 ההחמרה ההדרגתית של מחלה זו נעצרת. טיפול של קרטוקונוס בגיל צעיר יכול לצמצם באופן משמעותי את הפגיעה באזור הקרנית וכן גם לבלום ולהאט דרסטית את הידרדרות המחלה.
זיהוי מקדים הוא בעצם אחד הדברים העיקריים שניתן לעשות על מנת לחיות חיים "נורמליים" לצידה של מחלת קרטוקונוס. אולם, חשוב לציין כי תכנית הטיפול מותאמת אישית לכל מטופל ונקבעת בהתאם למצב הקרנית, כך שיהיה ניתן למצוא את הדרך להחזיר את ראייתו של המטופל למצב תקין ככל הניתן.
איך בעצם מטפלים?
טיפול קרטוקונוס יכול לכלול הרכבת משקפיים ייעודיות או לחילופין, הרכבת עדשות מגע רכות. אולם, כדאי להדגיש כי פתרונות אלו אינם עוזרים בשום צורה למען האטת התפתחות המחלה ושיפור מצב קרנית העין, אלא רק מספקים פתרון זמני שמטרתו העיקרית היא לשפר את כושר הראייה של המטופל ותו לא.
בשלבים מתקדמים יותר, יהיה צורך מהותי לערוך שימוש בעדשות מגע קשיחות, כאשר אלו נועדו במיוחד על מנת לטפל במצבים שונים של קרטוקונוס. כמו כן, ניתן גם לערוך ניתוח צילוב קרנית (קרוס לינקינג) או השתלת קרנית. בעוד כי מדובר על הליך מאוד מורכב, ראוי לציין כי זהו אחד מהטיפולים המוצלחים ביותר בישראל למצבים שכאלו ולשאר מחלות עיניים ועל כן, מדובר על פתרון מומלץ בהחלט עבור אלו שנקבע כי הוא מתאים להם.
שורה תחתונה
מחלת קרטוקונוס עלולה לפגוע משמעותית ביכולת הראייה שלכם ובכך בעצם להביא לירידה משמעותית מאוד באיכות החיים שלכם. אולם, על ידי זיהוי מקדים של התסמינים שלה ועל ידי בחירת טיפול שיתאים לכם – בהחלט תוכלו לצמצם את האפקטים שלה, לבלום את הדרדרותה ככל הניתן ובכך בעצם לחיות חיים נורמליים לצד המחלה.
כדאי לציין שעל מנת לעשות זאת, עליכם להתייעץ עם מומחה בתחום שיסייע לכם ויתאים לכם אישית תכנית טיפול ייעודית.